Welkom op de weblog van Konijnenopvang Lapina


Welkom op de weblog van Stichting Konijnenopvang Lapina!

Stichting Konijnenopvang Lapina heeft als doel een zo groot mogelijke bijdrage te leveren aan het welzijn van konijnen. Wij vangen gedumpte konijnen op en geven hen de nodige zorg. Zodra de konijnen zijn bijgekomen van hun vervelend avontuur, kunnen zij worden geadopteerd. Middels de website www.lapina.nl en deze weblog, zullen we proberen zoveel mogelijk over onze opvang en het werk dat erbij komt kijken, te laten zien. Wil je op de blogs reageren, dan kan dat door onderaan het bericht op "reacties" te klikken. We vinden het hartstikke leuk als je een berichtje achter laat. Uiteraard is het ook mogelijk om een e-mail te sturen. Dit kan naar info@lapina.nl of konijnenopvanglapina@gmail.com

Stichting Konijnenopvang Lapina is een volledig vrijwillig particulier initiatief en ontvangt géén subsidie voor het werk dat zij doet. Donaties zijn dan ook zeer welkom. Rabobank NL58RABO0133884910 t.n.v. Stg. Konijnenopvang Lapina te Andel

Alvast heel erg bedankt!




zondag 18 december 2011

Ruud en Channel zijn naar "huis"!


















Wellicht hadden jullie het al gezien dat Ruud en Channel waren gereserveerd. Gisteren was het dan eindelijk zover. Ze mochten verhuizen naar hun nieuwe thuis. Alvorens mensen konijnen kunnen adopteren, gaat er altijd een gesprek/mailing aan vooraf. We willen er zeker van zijn dat ze goed terecht komen. De voorwaarden om een konijn te adopteren staan op onze website, maar we bespreken ze ook nog eens en de mensen moeten foto's overleggen van het verblijf waar de konijnen in komen te wonen. Het verblijf moet minimaal bestaan uit een goed hok + een ren. Gisteren hebben we al bericht gehad dat ze het hok al helemaal hebben onderzocht en zich uitgebreid hebben zitten wassen. Heerlijk om te horen!

Verder is het een drukke week geweest en het wordt druk de komende weken. Dirk is nog altijd ziek, wat de nodige zorg geeft. Hij gaat niet echt achteruit, maar vooruit ook niet. Ondanks zijn ziekte, is hij nog wel erg aktief. Vanmorgen had hij het hele tapijt gesloopt waar hij op zit (hij moet een ruwe ondergrond hebben, zodat hij grip heeft). Zolang Dirk wil, blijven we doorgaan! Ruud had nog een paar klitten in zijn vachtje zitten die we er voorzichtjes uit hebben gehaald. Hij is gelukkig weer helemaal vlooi/mijt-vrij en op de kale plekken op zijn rugje is alweer haargroei te zien. De twee jongemannen Floris en Mike vinden het maar niks zonder hun mam, dus zij krijgen ook extra aandacht. Mauro is nog altijd aan het snotteren. Het lijkt er op dat het chronisch is. Ook hij krijgt dagelijks zijn medicijnen. Morgen gaan we weer overleggen met de dierenarts hoe verder. We zijn aan het flyeren geweest in de omgeving. Lapina is hier nog niet zo heel erg bekend, dus daar moet aan gewerkt worden.
Gisteren is er via de dierenambulance Den Bosch een jong rammetje binnen gekomen. Hij, Joris, ziet er gelukkig goed uit. Hij blijft voorlopig in een pleeggezin om bij te tanken.
Mike, Floris, Bo en Joris hebben weliswaar al wel balletjes en zouden gecastreerd kunnen worden, toch geven we er de voorkeur aan om ze pas met een maand of 5 te laten castreren. Belangrijk is namelijk dat ze eerst goed geacclimatiseerd zijn. Ze hebben nl al het een en ander achter de rug als ze in de opvang terecht komen. Daarnaast is het zo dat de geslachtshormonen een grote invloed hebben op de botopbouw. Het is dus heel belangrijk om het konijn eerst uit te laten groeien.

Dit is Joris. Knap is ie he :-D




















Van de week kwamen we het item "likstenen" weer tegen. Hieronder informatie waarom je absoluut geen likstenen moet aanschaffen!

(bron: http://www.konijnen.nl/)
Pas op voor knaagstenen!
Knaagstenen/likstenen/zoutstenen zijn bij dierenzaken te koop. Op de verpakking schrijft de fabrikant dat het goed en gezond is voor knaagdieren en konijnen.. Knaagstenen zouden ook nodig zijn voor het goed afslijten van de tanden.
Niets is minder waar!
Tanden van een konijn slijten niet op een knaagsteen. Als de tanden van een konijn goed staan, slijten de ondertanden op de extra stifttandjes die speciaal voor dit doel achter de boventanden zitten. De boventanden vallen een stukje over de ondertanden, en slijpen zichzelf terwijl het konijn op voedsel kauwt.
Als het konijn een verkeerde beet heeft blijven de tanden doorgroeien, al geef je nog zoveel knaagstenen. Tanden door de dierenarts laten afslijpen of laten verwijderen is dan de enige optie.
De zogenaamde gezonde mineralen, die grotendeels uit calcium bestaan, zijn ronduit gevaarlijk voor de gezondheid van je konijn. Er is bijvoorbeeld vaak tot 20% Calcium toegevoegd terwijl een konijn beslist niet meer calcium mag dan de hoeveelheid die al in het groen- en droogvoer zit. Zelfs bevatten veel droogvoeren al teveel calcium en kunnen blaasproblemen veroorzaken.
Extra calcium verlaat, in tegenstelling tot bij andere zoogdieren, direct via nieren en blaas het lichaam, en slaat als een dikke drab neer in de blaas. Blaasstenen (klik voor foto's) worden gevormd, en na verloop van tijd kan het gebeuren dat je konijn niet meer kan plassen. Grotere ellende kun je je bijna niet voorstellen. Een spoedoperatie kan nodig zijn.
Dus:
1. Een knaagsteen zorgt niet voor afslijting van de tanden
2. Een knaagsteen kan wel grote blaasproblemen veroorzaken.
Als je konijn je lief is geef je het nooit een knaagsteen.
Had je al een knaagsteen gegeven voordat je dit las, gooi die dan liever direct in de vuilnisbak.
Fijne zondag!

2 opmerkingen:

  1. Dat is goed nieuws voor Ruud en Chanel. Ruud en Chanel krijgen goed huis. Jullie hebben ook erg druk gehad. Joris ziet heel mooi uit. Binnenkort word ook gecastreerd.
    Eerst beetje aansterken. Ik wist knaagsten heel erg slecht zijn. In begin bij Knabbel gedaan. Toen ging ik kijken via Google. Heel slecht voor konijnen. Dan krijgen blaasstenen van. Gauw weer weg gehaald. Nooit meer!!!Heel goed dat je op log schrijft. Hoop mensen denken dat goed is. Heel slecht!!!

    Ik kom je alvast een hele fijne feestdagen wensen.

    Een witte kerst als in een droom
    Met tientallen lichtjes in de boom
    Kerstballen blinken
    Kerstklokken klinken
    De gezelligste tijd van het jaar
    Met het hele gezin bij elkaar

    Groetjes van Jacqueline & Ferry. En tommie!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Joris wat een dotje!! Knaagstenen,idd je kan het niet vaak genoeg zeggen!!!Heelgoed dat je het hier weer vermeld!!Leuke blog hoor Anneloes!!!

    BeantwoordenVerwijderen