Welkom op de weblog van Konijnenopvang Lapina


Welkom op de weblog van Stichting Konijnenopvang Lapina!

Stichting Konijnenopvang Lapina heeft als doel een zo groot mogelijke bijdrage te leveren aan het welzijn van konijnen. Wij vangen gedumpte konijnen op en geven hen de nodige zorg. Zodra de konijnen zijn bijgekomen van hun vervelend avontuur, kunnen zij worden geadopteerd. Middels de website www.lapina.nl en deze weblog, zullen we proberen zoveel mogelijk over onze opvang en het werk dat erbij komt kijken, te laten zien. Wil je op de blogs reageren, dan kan dat door onderaan het bericht op "reacties" te klikken. We vinden het hartstikke leuk als je een berichtje achter laat. Uiteraard is het ook mogelijk om een e-mail te sturen. Dit kan naar info@lapina.nl of konijnenopvanglapina@gmail.com

Stichting Konijnenopvang Lapina is een volledig vrijwillig particulier initiatief en ontvangt géén subsidie voor het werk dat zij doet. Donaties zijn dan ook zeer welkom. Rabobank NL58RABO0133884910 t.n.v. Stg. Konijnenopvang Lapina te Andel

Alvast heel erg bedankt!




vrijdag 2 december 2016

E. Cuniculi

E. Cuniculi





















Met regelmaat wordt ik gebeld door mensen dat hun konijntje E.Cuniculi (E.C.) heeft.
Gelukkig zijn ze met het konijntje naar de dierenarts geweest, maar willen graag nog tips. Tot mijn grote zorg blijken veel dierenartsen nog niet de juiste medicijnen te geven en daarom wil ik de ziekte en behandelplan graag nogmaals onder de aandacht brengen.

Leer onderstaande tekst (afkomstig van www.dierenkliniekwilhelminapark.nl) uit je hoofd of schrijf het op voor het geval je konijntje wordt overvallen door E.C..
Lees verder het artikel op de site (zoals hieronder vermeld) van Dierenkliniek Wilhelminapark aandachtig door.

"Afhankelijk van de verschijnselen gebruiken we de volgende medicijnen:
Let op: de keuze voor het te gebruiken medicijn wordt bepaald door de symptomen die aanwezig zijn: kijk op de aparte pagina's die we over de hoofdproblemen hebben gemaakt.
FENBENDAZO = PANACUR (dit medicijn helpt het lichaam de protozoa bestrijden)
DEXAMETHASON injecties gedurende 3 tot 5 dagen (om reactie en zwelling af te remmen) Intraveneuze injectie in de oorvene bij een konijn
VITAMINE B ® injecties (om de zenuwcellen te laten herstellen)
ANTIBIOTICUM (Duplocilline ® of Baytril ®)
Carbachol ® (=als er een blaasverlamming aanwezig is)
Dexamethason ® oogdruppels
METACAM ® een NSAID: NA 3 DAGEN als het konijn naar huis gaat gaan we Metacam ® geven (= een pijnstiller en ontstekingsremmer) dit kan namelijk niet samen met de dexamethason.
Gedurende 3 tot 5 dagen Is het verstandig dat het konijn in de dierenkliniek wordt opgenomen. Aangezien de dexamethason ® injecties intraveneus gegeven worden en de vitamine B ® injecties pijnlijk zijn, is ons advies de konijnen gedurende 3 tot 5 dagen op te nemen. De dierenarts kan dan ook in de gaten houden of de behandeling aanslaat en of het konijn wel eet en poept.
Warmte
het is belangrijk dat je konijn op temperatuur blijft om de infectie zo snel mogelijk te overwinnen. We zien te vaak dat konijnen niet opknappen omdat ze in de kou buiten blijven of binnen niet een warm genoeg hok hebben. Zorg voor een warme omgeving, je konijn is echt ziek! In onze kliniek liggen ze ook in de verwarmde opname. Thuis kun je een warmwaterkruik gebruiken.
HAAL HET KONIJN NAAR BINNEN ALS HET BUITEN KOUD IS!"

Persoonlijk zou ik zeggen: altijd naar binnen + een kruik er bij.


De behandeling duurt lang, soms wel maanden lang! Hou daar rekening mee en geef niet te snel op, ook al tolt je konijntje en wordt je er moedeloos van. 

De kans bestaat dat het hoofdje van je konijntje nooit meer recht komt te staan. Ziet er zielig uit, maar ze kunnen er prima mee leven en zelfs gelukkig zijn met hun maatje.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten